Mikä hammaskruunu on? 

Hammaskruunun tarkoituksena on vahvistaa hammasta kestämään sun purentapainetta, kun suuri osa hampaan luonnollisen terän eli kruunun on jo paikkaamalla menetetty. Varsin yleisesti Suomessa käytetään yhdistelmämuovia korjaamaan karieksen tai lohkeamien aiheuttamat vahingot väli- ja poskihammasalueella. Tämä paikkausmateriaali on alkujaan kehitetty korjaamaan etuhampaiden väleissä olevia vaurioita eikä se kestä kulumatta takahammasalueen kovaa purentarasitusta.

Hammaskruunut valmistetaan nykyään pääasiallisesti kokokeraamisina, jolloin materiaalikovuus vastaa hampaan omaa kiillettä. Riippuen siitä, kuinka paljon hampaan omasta kruunusta on menetetty korvataan menetetty osa hampaasta keraamisena täytteenä (keraaminen paikka), osakruununa tai koko hampaan kruunun ympäröivänä vaippakruununa, jolloin oma hammas hiotaan uuden keraamisen kruunun sisäpilariksi.

Hammasklinikka Medidentissä suuri osa tehdyistä keraamisista töistä (n. 80%) ovat omaa hammaskudosta säästäviä keraamisia täytteitä ja osakruunuja, jolloin merkittävä osa omasta hampaast voidaan säilyttää ja jolloin kotihoidon onnistuminen on merkittävästi helpompaa.

Mitä eri hammaskruunuja on olemassa? 

Hammaskruunuja voidaan valmistaa useista eri materiaaleista. Erittäin kovassa purentarasituksessa tulisi purennan taka-alueella käyttää jommassa kummassa leuassa tai molemmissa kultaa purupinnalla. Kulta on purenta-alueen paras hoitovaihtoehto, vaikka se esteettisyysongelman takia on nykyään varsin vieroksuttu.

Väliaikaisina ratkaisuina voidaan purennan kuntoutuksessa käyttää laboratoriovalmisteisia akryylikruunuja etsittäessä leukanivelten hyväksyntää esim. uudelle purentatasolle vaikeissa purennan kuntoutuksissa. Nämä ovat kuitenkin väliaikaisia ratkaisuja ennen lopullisen purentatason löytämistä suurissa ja vaativissa hoidoissa.

Hammaskruunun kestävyys ja hoitaminen

Kaikki hammaskruunut tehdään loppuiän kestäviksi. Keraaminen rakenne ei muutu ajan myötä eikä suun bakteeritoiminta voi sitä vahingoittaa.

Keskeiseksi kysymykseksi nouseekin uusien rakenteiden ja koko hampaiston puhdistamisen onnistuminen. Haavoittuvin alue on tällöin hampaan ienraja, jonka puhdistamisen onnistuminen onkin hyvin keskeistä. Bakteerit eivät kykene vahingoittamaan keraamisia rakenteita, mutta kylläkin oman orgaanisen hampaan ja keramian liittymäkohtaa, jossa bakteerien aineenvaihduntatuote , suolahappo, syövyttää omaa hammasta (karies).

Hampaat tulee puhdistaa sisä- ja ulkopuolelta hammasharjalla erikoisesti ienraja-alueeseen keskittyen. Harja ei ulotu hampaiden väliseen tilaan, joten tämä alue tulee puhdistaa hammaslangalla, jolloin myös hampaiden välinen kontakti piste puhdistuu. Se on nimittäin kohta, josta karies iskee saatuaan vuosia rauhassa syövyttää hampaiden välistä kontaktipistettä, joka ei normaalielämässä itsestään huuhtoudu syljen toimesta.

On syytä, oman hyvän kotihoidon lisäksi, käydä suuhygienistin suorittamassa perusteellisessa tukikudosten peruspuhdistuksessa kaksi kertaa vuodessa. Tällöin myös oman kotihoidon katvealueet nousevat esiin ja oma pudistustekniikka korjataan paremmin onnistuvaksi.

50-60 -vuotiaana viimeistään tulee suuhygienistikäyntejä olla kolme vuodessa ja yli 70-vuotiaana on hyvä käydä 4 kertaa vuodessa ammattilaisen perushuollossa. Jotta hoitava hammaslääkäri voi ylpeänä kantaa vastuun tekemistään rakenteista suussa, tulee hänen voida saada tutkia suun rakenteet kerran vuodessa, ellei hän muuta suosittele. Järkevintä on pyytää hammaslääkäriä muistuttamaan vuosittaisesta tarkastuksesta kutsun lähettämällä (recall-kutsu).

Tutustu myös klinikkamme erikoisuuteen: Hammasimplantin asennukseen.

Varaa aika ilmaiseen konsultaatiokäyntiin!

Ajanvaraus numerosta 0400 940 700 kello 9-21 välillä, arkisin ja viikonloppuisin!